Migdałowiec pospolity
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
(Przekierowano z Migdałowiec zwyczajny)
| Migdałowiec zwyczajny | |
|---|---|
| Systematyka[1] | |
| Domena | eukarionty |
| Królestwo | rośliny |
| Klad | rośliny naczyniowe |
| Klad | rośliny nasienne |
| Klasa | okrytonasienne |
| Klad | klad różowych |
| Rząd | różowce |
| Rodzina | różowate |
| Rodzaj | śliwa |
| Nazwa systematyczna | |
| Amygdalus communis L. Sp. pl. 1:473. 1753 |
|
Migdałowiec pospolity, migdałowiec zwyczajny, śliwa migdał (Amygdalus communis L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej[2].
Spis treści |
[edytuj] Nazewnictwo
- Nazwa migdałowiec pospolity podawana jest w Krytycznej liście roślin naczyniowych Polski[3]. Według nowszych ujęć taksonomicznych jest to synonim gatunku Prunus dulcis L. (Mill.) D. A. Webb[2]. Właściwa więc nazwa polska to śliwa migdał.
- Synonimy[2]: Amygdalus communis L., Amygdalus dulcis Mill., Prunus communis (L.) Arcang., Prunus dulcis var. amara (DC.) Buchheim
[edytuj] Morfologia
- Pokrój
- Krzew lub nieduże drzewo o wysokości do 10 m.
- Liście
- W kształcie lancetowatym o piłkowanym brzegu, zrzucane na zimę.
- Kwiaty
- Rozwijają się przed pojawieniem się liści. Białe lub różowe. Mają 5 działek kielicha, 5 odwrotnie jajowatych płatków korony, 1 słupek i liczne pręciki.
- Owoce
- Podłużny i spłaszczony pestkowiec o długości do 6 cm, o włóknistej zielonkawej barwie. Młode owoce jadalne. Po opadnięciu wyłuskane pestki w handlu noszą nazwę migdałów.
- Roślina trująca
- Nasiona odmiany gorzkiej (var. amara Focke) w większej ilości są trujące – wywiązuje się w nich kwas pruski.
[edytuj] Zastosowanie
- Roślina uprawna: uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego: Hiszpania, Francja, Włochy, a także w Kalifornii. Północny zasięg upraw w Europie przebiega przez Czechy i Słowację[4]. W przemyśle spożywczym występują w charakterze bakalii oraz często przerabiane są na marcepan. Z nasion migdału tłoczy się bardzo smaczny i posiadający duże własności odżywcze olej migdałowy.
- Roślina kosmetyczna: Olejek migdałowy stosowany jest jako składnik lotionów, mleczek i kremów. Otręby migdałowe bywają też stosowane do mycia bardzo wrażliwej skóry[5].
- Olej znajduje zastosowanie do smarowania precyzyjnych mechanizmów[4].
[edytuj] Odmiany
- A. communis var. sativa – odmiany słodkie, owoce wykorzystywane w cukiernictwie, podobnie pestki. Z nasion tłoczy się olej migdałowy wykorzystywany w przemyśle do smarowania precyzyjnych urządzeń. Z soku świeżo wyciśniętych owoców otrzymuje się napój – orszadę.
- A. communis var. amara Focke – odmiany gorzkie, uprawiane na mniejszą skalę. Otrzymywany z ich pestek olej używany jest do produkcji niektórych likierów, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Przypisy
- ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-29].
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-04-28].
- ↑ Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Vascular Plants of Poland - A Checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 1995. ISBN 83-85444-38-6.
- ↑ 4,0 4,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
- ↑ Bohumír. Hlava: Rośliny kosmetyczne. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1984, s. 180. ISBN 83-09-00765-5.